© 2008 Rotterdamse Sangha

 

wp6e36f49d_0f.jpg

 

Gedachten komen en gaan

 

Als wolken aan de hemel

 

Bewuste aandacht is mijn anker

wpee905a0b.png
wp63310847.png
wpfab0e8ff.png

Meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh heeft verschillende aspecten. In de eerste plaats leert Thay ons bewust te ademen met als doel dat door deze oefening onze aandacht in het hier en nu komt. Lichaam en geest vallen helemaal in dit moment samen. Thay legt veel nadruk op deze aandachtstraining die we met zitmeditatie en loopmeditatie kunnen beoefenen. In de tweede plaats wordt de meditatie versterkt en uitgebreid naar ons dagelijks leven door middel van de vijf aandachtsoefeningen en ook door in ons dagelijks leven in aandacht te leven. Bijvoorbeeld door met aandacht en liefde de afwas doen of voordat we de telefoon opnemen eerst drie keer in- en uit te ademen. Meditatie betekent veel meer dan af en toe op een kussentje zitten: het wordt een manier van leven!

wp546022c6.png
wp4e549c48.png
wp0e8cfaba.png
wpc7f7d419.png
wp31e85634.png
wp18d2df25.png
wp94593ade_0f.jpg

De vijf aandachtsoefeningen zijn aanwijzingen voor het dagelijkse leven die een ieder op zijn of haar manier inhoud kan geven. Door de vijf aandachtsoefeningen gaandeweg in je leven toe te passen, zul je merken dat je meditatie verbetert. Door een verdieping van de meditatie ontwikkel je inzicht en zul je merken dat het verder ontwikkelen van de vijf aandachtsoefeningen vanzelfsprekender wordt.

 

Meer..

wp459c5be8.png
wp93061f30.png
wp16762aa7.png
wp64613af0.png

Als je in aandacht naar een bloem kijkt, in contact komt met de bloem, dan zie je naast de bloem ook de wolken die de bloem in zijn groei van water hebben voorzien. Je ziet de zon die de bloem heeft verwarmd en heeft laten groeien, je ziet de mineralen die de bloem hebben gevoed. Je ziet dat de bloem bestaat uit niet-bloem elementen: de wolken zijn geen bloemen, de zon is geen bloem en de mineralen zijn geen bloem. Je ziet dat de bloem afhankelijk is van zijn bestaan uit een samenspel van andere elementen: eigenlijk zie je in de natuur van de bloem het gehele universum. Je ziet in aandacht de natuur van de dingen, die van de samengestelde afhankelijkheid of zoals Thay het uitdrukt “inter-being”. Als dat bewustzijn in aandacht tot je komt, zie je dat de bloem een wonder is. Dat de dingen die je met aandacht aanraakt allemaal op zichzelf staande wonderen zijn, het leven een wonder is!